Wat zijn regels of maandstonden?

Tijdens de vruchtbare periode van de vrouw komt elke maand uit één van de twee eierstokken een eicel tot rijping. Dit maandelijks weerkerend proces noemt men de menstruatiecyclus of "regels".
Deze cyclus gaat als volgt. Tijdens de periode van de maandstonden (of regels) begint er een eitje te rijpen in één van de eierstokken. Als het eitje rijp is, gemiddeld na twee weken, "springt" het uit de eierstok en begint het een tocht van enkele dagen naar de baarmoeder. Onderweg kan het bevrucht worden. Gebeurt dat niet, dan wordt alles na twee weken ongedaan gemaakt met een bloeding: de maandstonden. En alles begint opnieuw

Dat wordt allemaal geregeld door hormonen. Dit zijn scheikundige stoffen die met het bloed meegestuurd worden om hier en daar als boodschapper op te treden. In dit geval zendt de hypofyse, een klier onderaan de hersenen, onder andere een hormoon uit dat de eierstok gaat aansporen om één van zijn vele eicellen te doen rijpen. Strikt gezien gaan er tegelijkertijd steeds meerdere rijpen. Maar als dat eitje gerijpt en gesprongen is, stuurt de eierstok op zijn beurt hormonen uit (in een samenspel van twee verschillende vrouwelijke hormonen) om aan de hypofyse duidelijk te maken dat het gevraagde werk verricht is. Gevolg: de hypofyse stopt met de eierstok te stimuleren.

Zie ook: De menstruatie (Wikipedia)

Waar komt menstruatiepijn vandaan?

Bij de eisprong komen er verder prostaglandinen vrij. Dat is een ook groep hormoonachtige stoffen. Dit veroorzaakt de menstruatiepijn. Er is geen verband tussen vaginaal bloedverlies en pijn. Vrouwen die weinig bloed verliezen, kunnen hevige pijnen hebben. Andersom kunnen vrouwen die veel bloed verliezen, helemaal geen pijn hebben. Veel bloedverlies kan ook samengaan met veel pijn, maar een regel is het niet.

Naast pijn in de buik en rug hebben sommige vrouwen ook hevige hoofdpijn tijdens de menstruatie. Dit komt door hormoonwisselingen in het lichaam; migraine is een veel voorkomende menstruatiekwaal.

Menstruatiepijn is bij elke vrouw anders.

Ongeveer de helft van de vrouwen ondervinden pijn voor of tijdens de regels. Men spreekt dan van pijnlijke maandstonden of "dysmenorree". Deze pijn is het gevolg van herhaalde samentrekkingen van de spieren van de baarmoeder.
De pijn verschilt van vrouw tot vrouw maar meestal voelen ze pijn in de onderbuik alsof ze darmkrampen hebben. De pijn kan uitstralen naar de onderrug en de dijen. Terzelfdertijd kan misselijkheid en braken optreden. Andere mogelijke klachten zijn: vermoeidheid, zenuwachtigheid, hoofdpijn, duizeligheid of diarree. Dergelijke symptomen kunnen zich sterker uiten bij vrouwen die zenuwachtig zijn.

Dikwijls doen zich ook problemen, onbehagen voor tijdens de periode juist vóór de menstruatie: men is heel emotioneel en heeft last van pijnlijke, gespannen borsten. Dit noemt men het premenstrueel syndroom.

Wat kan je zelf doen?

Blijf niet bij de pakken zitten, maar beweeg. Ongeveer een half uur in buitenlucht spenderen, vermindert de klachten met de helft. Sporten is een aanrader. Door de beweging zullen de contracties in de onderbuik verminderen. Zo zal de pijn niet alleen verminderen in hevigheid maar ook in frequentie.
Een warm bad of een warme kruik kunnen ook de pijn verlichten. Dit zijn slechts enkele mogelijkheden. Hieronder vind je een tiental concrete tips over wat je nog kan doen voor je lichaam en geest om je goed te voelen tijdens je menstruatie