Slapeloosheid is een frequent probleem.

Slapeloosheid is een frequent probleem: 30% van de volwassenen ervaart bij tijd en wijle dit ongemak. Bij 65-plussers loopt dit percentage nog op.

Wat kan je doen bij slapeloosheid?

  1. Bij slapeloosheid dient eerst de oorzaak opgespoord en in de mate van het mogelijke ook aangepakt.
  2. Op de tweede plaats komt de niet-medicamenteuze aanpak, zoals slaaphygiëne en enkele ontstressende truukjes, zoals:
    - Schrijf je zorgen weg
    Een dagboek / zorgenboekje is één van de manieren om te ontladen. Schrijf voor je gaat slapen tien minuten neer wat je zorgen baart. De realiteit is dat het neerschrijven van je zorgen de problemen niet oplossen, maar je kan je gedachten wel plaatsen en loslaten tot morgen.
    - Een warm bad heeft heel wat voordelen. Water laat je mentaal tot rust komen, maar wanneer je lichaam afkoelt nadat je uit de warmte van het water stapt, krijg je bovendien een moe gevoel. Wie niet graag in bad gaat of alleen over een douche beschikt, kan als alternatief slurpen aan een tas cafeïnevrije groene thee. Dit zou een gelijkaardige reactie in het lichaam uitlokken.
    - Eender wat je geloof is, een gebedje zeggen voor je gaat slapen is de perfecte manier om je brein tot rust te laten komen. De atheïsten onder ons kunnen dan weer tien minuten mediteren. Of je kan een positieve gedachte de plaats laten innemen van het gepieker in je hoofd. Probeer eens met een spreuk van de Bond Zonder Naam, zoals bv "Je kan je de hele dag ergeren, maar je bent er niet toe verplicht".
    Om op een zeer effectieve manier te bidden of te mediteren moet je alles loslaten wat je in feite uit je slaap kan houden. Zowel gebed als meditatie hebben een rustgevend effect en herhaling blijkt daarbij een krachtig middel te zijn. 
    - Een rustige avondwandeling kan wonderen doen voor je slaap. Intense beweging bemoeilijkt voor velen het slapen, maar tien minuutjes rondwandelen, een uurtje of twee voor je gaat slapen, werkt ontspannend.
    - Knuffel je kalm
    Een tiental minuutjes knuffelen met je partner stimuleert emoties die van nature kalmerend zijn. Ook vrijen kan je slaap bevorderen. "Je zal er misschien niet onmiddellijk van in slaap vallen, maar het bevordert relaxatie en nachrust.
  3. Relaxatie en eventueel gedragstherapie. Zie ook:
    Omgaan met slapeloosheid (folder van UZ Leuven)
    Ontspanningsoefeningen voor een betere slaap (Gezondheidsnet.be)
  4. Indien men toch besluit om een slaapmiddel te geven, valt de keuze op een benzodiazepine met halflange werkingsduur, laag gedoseerd en hoogstens één week gegeven. De nieuwere stoffen verwant aan de benzodiazepines (zolpidem, zopiclon en zaleplon) hebben geen voordeel t.o.v. de benzodiazepines.

Waarom slechts bij uitzondering een slaappil?

1. Wie slaappillen neemt 'slaapt' wel, maar deze slaap is lichter dan een natuurlijke slaap, je hebt minder diepe slaap en ook minder droomslaap onder slaapmedicatie. Je bent dus wel weg van de wereld, maar de kwaliteit (diepte) van je slaap is slechter. Het is juist deze diepe slaap en droomslaap die nodig is om goed uitgerust te zijn.