Cholesterol is een modewoord. De meeste
mensen weten
inmiddels dat cholesterol iets met voeding te maken heeft en met de
gezondheid van hart en bloedvaten. Het probleem rond cholesterol ligt
wel iets ingewikkelder dan de meesten denken. Een woordje uitleg is
hier dan ook op zijn plaats
Al gauw merkte men dat ziekten van de kransslagaders parallel liepen met de hoogte van de cholesterol in het bloed. Men denkt ook dat dat het cholesterolgehalte van het bloed parallel loopt met het cholesterolgehalte van de voeding. Dit is echter maar ten dele waar. De cholesterol in de voeding is niet de bepalende factor voor het totaal serumcholesterol. Heel wat andere factoren spelen hier een veel belangrijkere rol. Wat wel doorweegt is de kwaliteit van de voeding, en dat weerspiegelt zich weinig of niet in de hoogte van het cholesterolcijfer. Er is vastgesteld dat, bij eenzelfde concentratie bloedcholesterol, een noorderling een 10x hogere kans ontwikkelt op een hartinfarct, dan een bewoner van het Middellandse Zeegebied, waar ongeraffineerde olijfolie de voornaamste bron is van vetten. Men neemt verder ook aan dat de genetische componente voor > 50 % doorweegt in het ontstaan van atherosclerose.
De LDL-gebonden cholesterol bevordert de aderverkalking, vandaar dat het ook wel eens de 'slechte cholesterol' wordt genoemd. Daartegenover verplaatst de HDL-gebonden cholesterol zich van de vaatwand terug naar de lever. Dit noemt de 'goede cholesterol'.
Om echter een duidelijk 'cholesterolbeleid' te kunnen voeren, hanteren we de volgende richtlijnen:
* pas na 3 bepalingen kunnen we stellen dat er een cholesterolprobleem is
* de totale cholesterol zou zich onder de 190 mg% moeten handhaven
* HDL-cholesterol moet hoger dan 35 mg%
Boven de 65 jaar neemt echter het belang van de cholesterolwaarde als risicofactor voor hart- en vaatlijden af; er worden dan ook soepelere richtlijnen gevolgd.
Andere redenen om je te laten testen zijn het veranderen van medicatie, het opduiken van schildklieraandoeningen en een toegenomen alcoholgebruik. Alcohol moet immers ook door de lever worden afgebroken. Dat kan een negatieve invloed hebben op je cholesterolproductie.
Behalve wanneer er sprake is van sterk overgewicht of diabetes, is het vandaag niet meer nodig dat deze bloedafname nuchter gebeurt!
Staar je dus niet blind op een te hoge cholesterolwaarde terwijl je bijvoorbeeld andere risico's verwaarloost. De kans op een hartinfarct is bij roken bijvoorbeeld vele malen hoger dan bij een toegenomen cholesterolwaarde. Medicijnen innemen om je cholesterol te verlagen terwijl je blijft roken, is onzinnig.
En je neemt de gepaste maatregelen om hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, suikerziekte en gebrek aan lichaamsbeweging op een normaal peil te brengen. Dit zijn allemaal factoren die de aderverkalking bevorderen. De strijd tegen een hoog cholesterolgehalte past dus in een groter geheel waarin al deze factoren van belang zijn.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof, die in kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van lichaamscellen en dient daarenboven als grondstof voor geslachts- en bijnierschorshormonen, vitamine D en galzuren. Cholesterol is dan ook onontbeerlijk voor het goed functioneren van je lichaam. Vrijwel overal in het lichaam wordt cholesterol aangemaakt, en vooral in de lever. Ongeveer 70% van de cholesterol in de bloedsomloop wordt door de lever vrij gegeven.Te veel is niet goed
Zo op het eerste gezicht lijkt alles goed geregeld, maar vooral in onze "rijke landen" treedt het volgende probleem op. Sterfte door hart- en vaatziekten, een ziekte die hier in het begin van deze eeuw nauwelijks voorkwam, is nu de voornaamste doodsoorzaak geworden. Oorzaak is een verhoogde afzetting van vetten op de binnenwand van de bloedvaten. We spreken dan van atherosclerose of aderverkalking. De doorgang van de bloedvaten wordt hierdoor vernauwd en op de duur kan een bloedvat zelfs helemaal dicht slibben. Als dit gebeurt bij een kransslagader, een slagader die je hart van bloed voorziet, kan je een hartinfarct krijgen. Gebeurt het bij een slagader die de hersenen van bloed voorziet, dan kun je een hersenbloeding of beroerte krijgen. Ook op andere plaatsen kun je last krijgen van atherosclerose, bijvoorbeeld ter hoogte van de benen. Na een eindje stappen dwingt een pijn in de benen je dan even te blijven staan ("etalagebeen").Al gauw merkte men dat ziekten van de kransslagaders parallel liepen met de hoogte van de cholesterol in het bloed. Men denkt ook dat dat het cholesterolgehalte van het bloed parallel loopt met het cholesterolgehalte van de voeding. Dit is echter maar ten dele waar. De cholesterol in de voeding is niet de bepalende factor voor het totaal serumcholesterol. Heel wat andere factoren spelen hier een veel belangrijkere rol. Wat wel doorweegt is de kwaliteit van de voeding, en dat weerspiegelt zich weinig of niet in de hoogte van het cholesterolcijfer. Er is vastgesteld dat, bij eenzelfde concentratie bloedcholesterol, een noorderling een 10x hogere kans ontwikkelt op een hartinfarct, dan een bewoner van het Middellandse Zeegebied, waar ongeraffineerde olijfolie de voornaamste bron is van vetten. Men neemt verder ook aan dat de genetische componente voor > 50 % doorweegt in het ontstaan van atherosclerose.
Te veel en te snel eten leidt tot beschavingsziekten
Geleidelijk aan heeft men vastgesteld dat de strijd voor gezonde bloedvaten dezelfde stijd is als deze tegen andere mogelijk nog ernstigere beschavingsziekten, zoals bijvoorbeeld kanker en de ziekte van Alzheimer. Zo toonde de analyse van het voedingspatroon aan dat mensen die veel olijfolie, noten, vis, tomaten, gevogelte, broccoli, fruit en groene groenten aten en weinig rood vlees, orgaanvlees of volle zuivelproducten het minste kans hadden op Alzheimer. Het risico zou 40 procent minder zijn...De 'goede' en de 'slechte' cholesterol
En de zaken liggen nog complexer. In grote lijnen moeten we rekening houden met twee soorten cholesterol:De LDL-gebonden cholesterol bevordert de aderverkalking, vandaar dat het ook wel eens de 'slechte cholesterol' wordt genoemd. Daartegenover verplaatst de HDL-gebonden cholesterol zich van de vaatwand terug naar de lever. Dit noemt de 'goede cholesterol'.
Hoeveel cholesterol mag je hebben?
Toch zijn er reden genoeg om het cholesterolgehalte van je bloed binnen de perken te houden. Probleem is wel dat er geen duidelijke grens is tussen een normale en een abnormale cholesterolhoeveelheid in het bloed. Verder is het cholesterolgehalte in de loop van de tijd aan heel wat schommelingen onderhevig.Om echter een duidelijk 'cholesterolbeleid' te kunnen voeren, hanteren we de volgende richtlijnen:
* pas na 3 bepalingen kunnen we stellen dat er een cholesterolprobleem is
* de totale cholesterol zou zich onder de 190 mg% moeten handhaven
* HDL-cholesterol moet hoger dan 35 mg%
Boven de 65 jaar neemt echter het belang van de cholesterolwaarde als risicofactor voor hart- en vaatlijden af; er worden dan ook soepelere richtlijnen gevolgd.
Hoe vaak moet je je cholesterol laten bepalen?
Eens je volwassen bent, blijft je cholesterolspiegel vrij stabiel. Hoe vaak je opnieuw moet meten, hangt daarom grotendeels af van de veranderingen die je doormaakt in je leven. Zo stijgen de cholesterolwaarden bijvoorbeeld wat rond de leeftijd van 50 jaar bij mannen en bij vrouwen zelfs nog wat sterker na de menopauze. Vooral de ongunstige LDL neemt bij vrouwen dan toe. Ook als je gewicht sterk is toegenomen of net fel gezakt, kan het interessant zijn om je cholesterol opnieuw te laten prikken.Andere redenen om je te laten testen zijn het veranderen van medicatie, het opduiken van schildklieraandoeningen en een toegenomen alcoholgebruik. Alcohol moet immers ook door de lever worden afgebroken. Dat kan een negatieve invloed hebben op je cholesterolproductie.
Behalve wanneer er sprake is van sterk overgewicht of diabetes, is het vandaag niet meer nodig dat deze bloedafname nuchter gebeurt!
Cholesterol is maar één facet van het probleem van hart- en vaatziekten
Andere en belangrijkere risicofactoren zijn hoge bloeddruk, roken, suikerziekte, stress, zwaarlijvigheid en onvoldoende beweging. Zo beschadigt roken de bloedvatwand, en verlaagt de goede cholesterol zodat de vetbalans in de ongustige zin wordt verstoord.Staar je dus niet blind op een te hoge cholesterolwaarde terwijl je bijvoorbeeld andere risico's verwaarloost. De kans op een hartinfarct is bij roken bijvoorbeeld vele malen hoger dan bij een toegenomen cholesterolwaarde. Medicijnen innemen om je cholesterol te verlagen terwijl je blijft roken, is onzinnig.
En je neemt de gepaste maatregelen om hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, suikerziekte en gebrek aan lichaamsbeweging op een normaal peil te brengen. Dit zijn allemaal factoren die de aderverkalking bevorderen. De strijd tegen een hoog cholesterolgehalte past dus in een groter geheel waarin al deze factoren van belang zijn.
Wat kan je zelf doen?
Verminderen van de aderverkalking is perfect mogelijk met niet-heelkundige methoden. Deze zijn een gezonde voeding (waardoor ook je gewicht zal normaliseren), een vermindering van de stress, bewegen (!), en een absolute rookstop. Overgewicht is de grote boosdoener. En niet of je kiest voor boter of margarine, wat de voedingsindustrie met zijn megareklamecampagnes ook moge beweren!Enkele voedingstips:
• Eerst de eenvoudigste tip. Twee tot vier appels per dag, hiermee kan je je cholesterolpeil in goede banen te leiden. Nieuw Amerikaans onderzoek geeft aan dat appels niet alleen cholesterol, maar ook ontstekingen en overgewicht aanpakken.
• Varieer! Gezond kan perfect samengaan met lekker. Eet hierbij voldoende groenten, fruit, aardappelen en volkorenproducten en wees matig met vlees en zout. Beperk het gebruik van suikers (snoepgoed, frisdranken, alcohol). Neem voldoende maal"tijd".
• Gebruik minder verzadigde vetten. Deze vind je terug in alle (vette) vleeswaren, bouillon, vleessausen. Ook zo weinig mogelijk smeer- en bereidingsvetten: boter, margarine, reuzel of smout, frituurvetten, die in de koelkast hard worden, producten waarin margarine of boter wordt verwerkt, mayonaise... Olijfolie daarentegen, zoals in het "Mediterrane dieet" heeft een gunstige werking; zo ook de vetten in noten en vette vis.
Nog tips: de klassieke borrelnootjes (pinda) zijn vrij ongezond; pistachenootjes daarentegen verlagen de cholesterol!
Melk en zuivelproducten veroorzaken geen sterfte aan hart- en vaatziekten. Dit geldt zowel voor de vollemelkproducten als de vetarme melkproducten. Het lijkt er meer op dat zij het risico hierop verlagen. Dit blijkt uit een analyse van wereldwijd onderzoek bij meer dan 600.000 personen naar hart- en vaatziekten. 1 Glas melk per dag is gerelateerd aan een 6% lager risico op hart & vaatziekten. Het positieve effect van melk kon worden aangetoond tot en met het gebruik van 3 glazen melk per dag hetgeen een 18% lager risico gaf op hart & vaatziekten.
Eet ook gerust eens een eitje, bij voorkeur met nog lopend eigeel.
• Drink veel water en neem voldoende melkproducten
• Eet regelmatig en niet meer dan 5 maal per dag
• Hou je gewicht op het juiste peil. Breng je energie-inname en energieverbruik in balans. Weet dan ook wat je eet. Eén zakje chips van 200g bevat bijvoorbeeld 600 cal of twee borden uit volgende fotogalerij:
Look at Three Hundred Calories
Hoe je je voeding het best samenstelt, wordt vrij goed weergegeven door onderstaande voedingsdriehoek.
Het Vlaams Instituut Gezondheid Leven voegt onderaan de voedingsdriehoek nog een "actieve voedingsdriehoek" toe om het belang te onderstrepen van voldoende lichaamsbeweging.
En als derde thema gezond leven ontwikkelde het de geluksdriehoek, een educatief model voor mentale gezondheid. Op de bijbehorende website vinden mensen tips en oefeningen om aan hun geluksgevoel te werken. De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwstenen, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: je goed omringd voelen, je goed in je vel voelen en jezelf kunnen zijn. Maar perfect geluk bestaat niet. Daarom staat er onder de driehoek een oranje bol. Die verwijst naar zaken die je uit balans kunnen brengen.
![voedingspiramide](beeldfolders/voedpira.bmp)
Beweeg!
Zitverslaafden of veelzitters moeten regelmatig opstaan. Rechtop staan doet de spieren in je rug, schouders en benen alvast werken. Maak regelmatig een ommetje, al is het enkel naar de koffiemachine en terug. Even rechtop staan doet niet enkel je spieren werken, maar zorgt ook voor de aanmaak van bepaalde stoffen in je lichaam die vet en suiker bestrijden. Al zittend maak je die stoffen niet aan. Rechtop staan is ook belangrijk voor je lichaamshouding. De ruggengraat heeft van nature een S-vorm. Door te zitten werk je een C-vorm in de hand. En die is niet zo fraai om aan te kijken.
Heb je wat meer mogelijkheden op het werk, doe dan zit- en stretchoefeningen aan je bureau. Daar hinder je niemand mee. Doe telefoontjes, als het kan, staand in plaats van zittend. Je verbrandt calorieën terwijl je rondloopt. Bewegen is de boodschap. Heel de dag door. Kleine dingen zijn vaak al voldoende. ’s Avonds als een gek tekeer gaan in de gym is geen goed idee want dan loop je misschien nog kwetsuren op.
Meer informatie rond de zorg voor gezonde bloedvaten vind je in de patiëntenbrochure "Hypertensie", waar we meer tips geven voor een gezonde levensstijl.
Wat kan je huisarts doen?
Je huisarts zal samen met jou eventueel aanwezige risicofactoren opsporen en gerichte maatregelen afspreken. Vermoedelijk zullen voor deze brede problematiek verschillende consultaties nodig zijn.Na drie tot zes maanden gebeurt er een controle bloedonderzoek. Indien ondanks jouw inspanningen de cholesterolwaarde te hoog blijft, zal je arts een diëtist inschakelen of een cholesterolverlagend geneesmiddel type simvastatine voorschrijven.
Internet
Themas gezond leven (Vlaams Instituut Gezondheid Leven).Niets is eenvoudig in het cholesterolverhaal en daar doen de farmaceutische firma's een groot voordeel mee (pdf downlload).
Met de Europese SCORE-tabel, aangepast aan de Belgische bevolking, kan je zelf berekenen hoe groot het 10-jaars risico is op cardiovasculaire sterfte, afhankelijk van je persoonlijke cijfers.
Op de vettest kan je beoordelen of er niet te veel vet op je menu staat.
Bewegen is gezond! (Vlaamse Overheid)
Start to run