1. Relaxerende oefeningen
    - Trek tijd uit tijdens de dagelijkse activiteiten of op momenten dat je je bijzonder gespannen voelt.
    - Gun je lichaam 2 à 3 keer in de week overdag volledige rust gedurende 20 minuten.
    - Verbeeld je dat je stress weg is. Dit is een goede mentale oefening.
    - Ontspan je elke avond volledig gedurende 5 minuten voor het slapengaan.
    In het begin kan je eventueel raad vragen aan een kinesitherapeut.

  2. Zoek ontspanning op
    Hiertoe zijn wandelen, yoga, lichte gymnastiek en zwemmen zeer nuttig.
    Maak tijd vrij om door de natuur te kuieren, te ademen, te flaneren, te voet of met de fiets.
    Neem een vriend mee, of een hond ...
    Verjaag woede en frustatie door een lichamelijke activiteit.
    Onderzoek toont ook aan dat 6 minuten lezen het stressniveau van proefpersonen met bijna 70% laat dalen. Zo ook doen het luisteren naar muziek, een kop thee drinken ... wonderen in de strijd tegen stress.
    Over je emoties schrijven net voor je dat belangrijk examen moet afleggen of naar een jobinterview gaat, helpt om je brein te kalmeren. Dit schrijven ruimt de eventuele angst en schept orde in je gedachten Met als resultaat, een betere eindscore, een geslaagde speech of misschien sla je die droomjob aan de haak.

  3. Registreer wat jou stress geeft.
    Iedereen krijgt stress door andere dingen. Ontdek wat jou stress geeft, en probeer deze stressfactoren vervolgens te omzeilen. Dat gaat vaak makkelijker dan je denkt. Gebruik hiervoor een agenda!
    Dan pas kan je hier effectief iets aan doen, zie punt 4 en 5

  4. Pas je levensstijl aan
    - Tien tips voor een gezond en gelukkig leven.
    - Geef de controle af. Je kan niet alles onder controle houden. Leer dit te aanvaarden. Eens je je verlangen om alles te controleren, opgeeft, zal je veel rustiger zijn.
    - Onderhoud je sociaal leven. Mensen met een uitgebreid sociaal netwerk en veel steun van familie, vrienden en kennissen blijven langer gelukkig en gezond, ook als ze met intensieve stress kampen.
    - Vermijd competitie, het leven zal er een stuk gemakkelijker op worden. Samenwerken is de boodschap!
    - Bevrijd je uit een stresssituatie door even te gaan wandelen en pak het probleem opnieuw aan wanneer je je beter voelt.
    - Stop met multitasken. Doe één ding tegelijk. Plan je werk om te vermijden dat je overrompeld geraakt (agenda!). Als je een deel van het werk tot een goed einde hebt gebracht, voel je je al een stuk beter.
    - Sta eens stil bij wat je van jezelf en van anderen verwacht. Zijn je verwachtingen redelijk, op dit moment en rekening houdend met je capaciteiten? Stuur bij indien nodig.
    - Vermijd conflicten op het werk en in het gezin. Praat over je problemen, verdruk je gevoelens niet, blaas geen problemen op die er geen zijn.
    Zie ook: Hoe blijf je kalm tijdens een conflict? (Gezondheidsnet.be).
    - Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen. Als dit niet volstaat, is het belangrijk dat mensen de weg vinden naar hulp: Tijdvoorjerelatie.be.
    - Leer ook "neen" te zeggen. Velen van ons kunnen alleen "ja" zeggen en laten zich overladen met verplichtingen en verbintenissen. Besteed evenveel tijd aan jezelf als aan sociale activiteiten.
    - Tracht bij oververmoeidheid een kort middagdutje te doen. Korter dan een half uur zorgt voor een verkwikkende rustpauze. Als je langer slaapt, kom je in de 'diepe-slaap-fase' terecht waardoor je 's nachts minder goed slaapt.

  5. Sta open voor vaardigheidstraining.
    Stress is bijvoorbeeld vaak het gevolg van een inefficiënt tijdsgebruik. Een cursus timemanagement kan helpen om je te leren je tijd goed te benutten. En goed benutte tijd betekent minder stress.

  6. Geniet van je maaltijden
    De maaltijd moet een geprivilegieerd moment zijn om ontspannen, te proeven en te genieten.

  7. Jaag je niet op in de wagen.
    Maak van een halte (bij voorbeeld aan een rood licht) gebruik om je schouders en nek te ontspannen, twee plaatsen waar veel spanningen zich concentreren. Hef de  schouders hoog op en laat ze vallen (3x), maak draaibewegingen met de schouders van voor naar achter (3x), maak dezelfde draaibewegingen van achter naar voor (3x), doe een langzame buikademhaling (6x).

  8. Sommige "ontstressers" veroorzaken in feite meer stress
    De meeste onder ons hebben "slechte gewoonten" waar ze op terugvallen bij stress. Zij bieden wat instantverlichting, maar op langere termijn veroorzaken zij nog meer stress. Bijvoorbeeld roken, drinken, vreten, koopbuien... Werk eraan om deze tijdbommen te ontmijnen.